ၾကက္အစာ စပ္ျခင္း



ၾကက္အစာ စပ္ျခင္း (နည္းသစ္စြယ္စံု ဆိုဒ္မွကူးယူေဖာ္ျပသည္)
အခ်ိဳးညီအစာသည္ တိရိစၦာန္တစ္ေကာင္ တစ္ေန႔အတြက္ (၂၄-နာရီအတြက္) လိုအပ္ေသာ အစာ မ်ားကို အခ်ိဳးအစားႏွင့္ ဦးေရ (အေရအတြက္)အလိုက္ စနစ္တက်တြက္ခ်က္၍ေရာစပ္ထားေသာ အစာျဖစ္ သည္။  အစာစပ္ရာတြင္ တြက္ခ်က္ရန္ လြယ္ကူေသာနည္းကို  ဦးစားေပးရ မည္။ အစာေရာစပ္ျခင္းကို မစမီ တြင္ စိတ္တြင္း၌  တိရစၦာန္ အရြယ္အစား အမ်ိဳးအစားႏွင့္ သဘာဝမ်ားေပၚ မူတည္၍ လက္ရွိအေျခအေနအရ မိမိတို႔မွ စီစဥ္ကြပ္ကဲ ေကြ်းေမြးႏိုင္မည့္ အမ်ိဳးအစားကိုေရြးခ်ယ္ရမည္။
အစာေရာစပ္ရာတြင္ လိုအပ္ေသာ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္ႏွင့္ အျခားအေရအတြက္ အမ်ိဳးအစားမ်ား အျပင္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို အထူး အဓိကထား၍ စဥ္းစား ေဆာင္ရြက္ရန္ လိုသည္။
  1. အစာသည္ တိရစၦာန္အႀကိဳက္ (စား၍ေကာင္းေသာ၊ အရသာေတြ႕ ေသာအစာ) ျဖစ္ရမည္။
  2. အစာသည္ ေဈးသက္သာ၍ ေရရွည္တြင္  တြက္ေျခကိုက္ရမည္။ တတ္ႏိုင္ပါက မိမိၿခံ၊ လယ္ယာထြက္     ကုန္ သီးႏွံပစၥည္းမ်ား) ကိုသာ သံုးစြဲရန္ ျဖစ္သည္။
  3. အစာတြင္ပ႐ိုတင္း(အသားဓာတ္)ကိုလိုအပ္သေရြ႕သာပါေစရမည္။(၎တို႔သည္ အထူးေဈးႏႈန္းႀကီးမား     ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။)  ေဈးႀကီးေသာ ပစၥည္းကိုသံုးစြဲျခင္းျဖင့္ အျခားေသာအျဖည့္ခံအစာမ်ားတြင္ ဗီတာမင္မ်ား ၿခိဳးၿခံရသမွ်ျဖင့္     မမွ်မတ ျဖစ္ႏိုင္သည္။
  4. အစာအတြက္ လိုအပ္ေသာ ဗီတာ မင္ အျပည့္အစံု၊ အလံုအေလာက္ပါ ေစရမည္။
  5. အစာတြင္ လိုအပ္ေသာဓာတ္ဆားမ်ား(Minerals)အျပည့္အစံု၊အလံုအေလာက္ပါေစရမည္။ (ဓာတ္ဆား ပိုမိုပါဝင္ျခင္းျဖင့္ မလိုလားအပ္ေသာ ျပသနာ ျဖစ္ႏိုင္၍ မမ်ားေအာင္ ေရွာင္ပါ။)
  6. အစာအတြက္လိုအပ္ေသာ အျဖည့္ခံေဆးမ်ား (Feed Additive Antibiotic) စသည္မ်ား အျပည့္အစံု ပါဝင္ေစရမည္။
  7. အစာသည္ ေၾကညက္လြယ္ရ မည္။
  8. အစာသည္ တတ္ႏိုင္သမွ် သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ၿပီး ေကြ်းရန္သင့္ေလ်ာ္ရေပမည္။
အစာစပ္ယူမည့္ အစာၾကမ္းတြင္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ရာခိုင္ႏႈန္း အခ်ိဳးအစား မည္မွ်ထည့္ရန္ လိုအပ္ သည္ကို တြက္ခ်က္ယူရန္ အထူးအေရးႀကီးပါသည္။ ဤေနရာတြင္ ပ႐ိုတင္းရာခိုင္ႏႈန္းမ်ား သိရွိထားရမည္။  ေျပာင္းတြင္ ပ႐ိုတင္း (၈) ရာခိုင္ ႏႈန္းမွ (၁၀) ရာခိုင္ႏႈန္းရွိသည္။ သို႔ေသာ္ ၾကက္စာအတြက္ အမွန္ လိုအပ္ေသာ ပ႐ိုတင္းမွာ (၂၀) ရာခိုင္ႏႈန္းျဖစ္သည္။  ထို႔ေၾကာင့္ ေျပာင္း (၇၀) ရာခိုင္ ႏႈန္းတြင္ ပုဇြန္ဖြဲ (၃၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ေရာစပ္ေပးေသာ္ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ပ႐ို တင္းဓာတ္ (၂၀) ရာခိုင္ႏႈန္းျဖစ္လာႏိုင္ ပါသည္။
ထိုနည္းတူစြာပင္ ဆန္ကြဲတြင္ (၈) ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဖြဲႏုတြင္ ပ႐ိုတင္း (၁၃) ရာခိုင္ႏႈန္း အသီးသီးရွိသည္ကို မွတ္သား လ်က္ ေျပာင္း၊ ဆန္ကြဲ၊ ဖြဲႏု စသည္တို႔ ေရာစပ္ရေပမည္။  ယင္းအစာမ်ားမွာ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ (ကစီ) ဓာတ္မ်ားၿပီး ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၲဳဓာတ္ေပါမ်ားေသာ အစား အစာမ်ားကို ထပ္မံျဖည့္စြက္ရေပမည္။
ငါးမႈန္႔ (သို႔) ပုဇြန္ဖြဲကို လိုအပ္ေသာ အခ်ိဳးအစားအလိုက္ ထည့္သြင္းေရာစပ္ ပါက သင့္ေလ်ာ္ပါမည္။ ဥပမာအားျဖင့္—
ဆန္ကြဲ
၂၃ ေပါင္
 ဖြဲႏု
 ၁၁ ေပါင္
 ေျပာင္း
 ၄၄ ေပါင္

 ၇၈ ေပါင္

ပုဇြန္(သို႔)ငါးမႈန္႔
၁၁ ေပါင္
ပဲဖတ္
၅ ေပါင္
ႏွမ္းဖတ္
၆ ေပါင္

၂၂ ေပါင္
ယင္းတို႔ကို စုေပါင္းေရာစပ္ေသာ္ (၁၀ဝ) ေပါင္ ရရွိမည္ ျဖစ္သည္။ ၾကက္စာကို စပ္ရာတြင္ စရိတ္စက ကုန္က်မႈကို ၾကည့္၍၊ ၾကက္စာကို ေဈးေပါေပါႏွင့္ ရေအာင္ မျပဳသင့္ေပ။ ဥပမာ – ပ႐ိုတင္းဓာတ္ပါေသာ အစာခ်င္းအတူတူ ေဈးႀကီးေသာငါးႏွင့္ ပုဇြန္ဖြဲတို႔ကို သံုးမည့္အစား၊ ေဈးေပါေသာ ႏွမ္းဖက္၊ ပဲဖတ္မ်ားခ်ည္း သံုးရန္ မသင့္ေလ်ာ္ေပ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆို ေသာ္ ပဲဖတ္၊ ႏွမ္းဖတ္ တို႔သည္ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္ရွိေသာ္လည္း ငါးမႈန္႔၊ ပုဇြန္၊ ဖြဲတို႕ေလာက္ အာဟာရဓာတၾကြယ္ဝျပည့္စံုျခင္း မရွိသည္ကို သတိခ်ပ္သင့္သည္။
ေငြေၾကးကုန္က်သက္သာမႈ တစ္ခုတည္းကိုသာၾကည့္႐ႈ၍ ေရာစပ္ျခင္း ျဖင့္၊ ၾကက္မ်ားတြင္ အာဟာရ ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ကာ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါ သည္။   ပူျပင္းေသာေႏြရာသီတြင္ ဗီတာမင္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ တတ္သျဖင့္ ျဖည့္စြက္ေပးသည့္အေနျဖင့္ ဗီတာမင္ ပါေသာ အစာမ်ားေရာေႏွာ ေကြ်းသင့္ပါသည္။
ၾကက္ဥထြက္ႏႈန္းႏွင့္ အစာအဟာရ
ၾကက္ဥထြက္ႏႈန္းႏွင့္ ၾကက္တို႔ အတြက္ အစာအဟာရမွာ ဆက္စပ္ေနပါသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ၾကက္ (၁၀ဝ) ေကာင္ ေမြးျမဴထားပါက၊ ယင္းၾကက္ (၁၀ဝ)ဥေသာ ၾကက္ဥႏွင့္ ၎တို႕ကိုေကြ်းေသာ ၾကက္စာဖိုး ကုန္က်မႈႏွင့္ တိုက္႐ိုက္ဆက္သြယ္ေနသည္။  ၾကက္မ်ား၏ဥထြက္ႏႈန္းမ်ားျပားလာေလ၊ ၾကက္ဥထုပ္လုပ္ရသည့္ကုန္က်စရိတ္ နည္းလာေလ ျဖစ္ သည္။ ထိုသို႔ ၾကက္ဥထြက္ႏႈန္း မ်ားျပားလာရန္လည္း ၾကက္စာတြင္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ား ျပည့္ဝ စြာ ပါဝင္ေစရန္လိုအပ္ပါသည္။
ၾကက္ေပါက္ႏႈန္းႏွင့္ ၾကက္စာ
ပ႐ိုတင္း(အသားဓာတ္နည္းပါးေသာအစာတနည္းအားျဖင့္ ၁၂ ရာခိုင္ႏႈန္းထက္နည္းပါးေသာ) ၾကက္စာ မ်ားသာစားရသည့္ ၾကက္မွဥေသာ ၾကက္ငယ္ကေလးမ်ား ေပါက္ဖြားစံခ်ိန္ေလ်ာ့နည္းလာတတ္သည္။  ၿခံဳ၍ဆိုရလွ်င္ ၾကက္စာတြင္ ေဖၚျပခဲ့ၿပီးေသာ သတၲဳဓာတ္မ်ား၊ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား၊ ပ႐ိုတင္း (အသား ဓာတ္)မ်ားစသည့္ အာဟာရဓာတ္မ်ားၾကက္မ်ားတြင္ လိုအပ္သည့္အခ်ိဳးအစားအတိုင္းပါရွိေစရန္ ဂ႐ုစိုက္သင့္ ပါသည္။
အထက္တြင္ ေဖၚျပခဲ့ေသာ ဗီတာမင္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့လွ်င္ ျဖစ္တတ္ေသာအခ်က္အလက္မ်ားကို ဂ႐ုျပဳသင့္ ပါသည္။
အသားစားၾကက္မ်ားအတြက္ အစာ အာဟာရ ေကြ်းေမြးျခင္း
အသားတိုး ၾကက္မ်ိဳးမ်ားသည္ ဥစားၾကက္မ်ိဳးမ်ားထက္ ႀကီးထြားႏႈန္းမွာ ႏွစ္ဆခန္႔အထိ လ်င္ျမန္ သျဖင့္၊ ထိုႀကီးထြားႏႈန္းအတြက္ ျပည့္စံုလံုေလာက္ မည့္အဟာရဓာတ္ လိုအပ္ေပသည္။ အသားတိုးၾကက္စာ တြင္ ဥစားၾကက္စာ ထက္ အင္အားဓာတ္ (energy) ႏွင့္ အဆီဓာတ္ (fat) ပါဝင္ႏႈန္း ျမင့္မားရမည္။
ပ႐ိုတင္း (အသားဓာတ္)ပါဝင္ႏႈန္းမွလည္းျမင့္မားရမည္။ ထို႔ျပင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၲဳဓာတ္ ပါဝင္ႏႈန္းမွာ လည္း ျပည့္စံုျမင့္မားရေပမည္။ သို႔ေသာ္ အမွ်င္ဓာတ္ (Fibers) မွာမူ နည္းပါးရမည္။
ဖြဲႏု
၂၀ ေပါင္  (သို႔ ) ပိႆာ
ဆန္ကြဲ
၂၇ ေပါင္
ေျပာင္း
၁၀ ေပါင္

၅၇ ေပါင္

ပဲဖတ္၊ ႏွမ္းဖတ္
၂၅ ေပါင္
ငါးေျခာက္
၁၅ ေပါင္
ခ႐ု
၂ ေပါင္
 ျဖည့္စြက္စာ
၁ ေပါင္

၄၃ ေပါင္
အသားတိုးၾကက္စာကို အထက္ပါစပ္နည္းျဖင့္ ၾကက္ငယ္မွ ေရာင္းသည္အထိ ေကြ်းႏိုင္သည္။ ႀကီးထြား ႏႈန္းျမန္ျခင္းေၾကာင့္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၲဳဓာတ္မ်ားပါဝင္ေသာ ျဖည့္စြက္စာကို အစာတြင္ အျပည့္အဝထည့္သြင္း ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
-   အသားတိုးၾကက္မ်ားမွာအစာကို အဆက္အျပတ္စားေသာက္တတ္ျခင္းေၾကာင့္ မျပတ္လပ္ေစရန္ ဂ႐ုျပဳ သင့္သည္။
-   အစာစိမ္းေကြ်းပါက အစာစိမ္းစားႏႈန္းမ်ားၿပီး အစာႏုစားႏႈန္းေလ်ာ့က်ျခင္းေၾကာင့္ အစာကိုမျပတ္လပ္ ေစရန္ ဂ႐ုျပဳသင့္သည္။
-   အစာစိမ္းေကြ်းပါက အစာစိမ္းစားႏႈန္းမ်ားၿပီး အစာႏုစားႏုန္းေလ်ာ့က်ျခင္းျဖင့္ အေလးခ်ိန္တိုးႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသြားတတ္သည္။
-   အစာကို ဥၾကက္မမ်ားတြင္ေကြ်းသကဲ့သို႔ အတံုးအခဲမျဖစ္ေစေအာင္ဂ႐ုစိုက္ရမည္။ တစ္နည္းဆိုရေသာ္ အစာမွာ မႈန္႔ရမည္ ျဖစ္သည္။
-   အစာအဟာရလိုအပ္ခ်က္ႏွင့္ ၾကက္၏အရြယ္၊အခ်ိဳးႏွင့္ရာသီဥတုအလိုက္ အနည္းႏွင့္ အမ်ားကြာျခားမႈ ရွိေလသည္။
အစာပံုသဏၭာန္
အစာပံုသဏၭာန္မွာ  အမႈန္႔ (mash) အေတာင့္ (pellet) ႏွင့္ အေတာင့္တို႔ကို ျပန္၍ ႀကိတ္ခြဲထားေသာ (crumble) ဟူ၍ သံုးမ်ိဳးသံုးစားရွိသည္။  အေတာင့္ေကြ်းျခင္းျဖင့္ အစာစားသံုးမႈ ျမင့္တက္ေစျခင္း၊ ၾကက္စာ၏အရည္အေသြးကို တိုးတက္ ေစျခင္း၊ အစာေလလြင့္မႈမရွိ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း၊ အစာမႈန္႔ထက္ စားေသာက္ရန္လြယ္ကူျခင္း၊ အခ်ိဳ႕ေသာ အဆီ တြင္ ေပ်ာ္ဝင္သည့္ဗီတာမင္မ်ား လ်င္ျမန္စြာပ်က္စီးမႈနည္းပါးျခင္း၊ အခ်ိဳ႕ေသာဗက္တီးရီးယားႏွင့္အခ်ိဳ႕ ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးမ်ား အစာအေတာင့္ (Pelletting) ျပဳလုပ္စဥ္ ပ်က္စီးသြားႏိုင္ျခင္းစသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိေစသည္။
သို႔ေသာ္ ယင္းသို႔အစာေတာင့္ ေကြ်းျခင္းသည္ ကုန္က်စရိတ္ပိုေစ သည္။ ေရေသာက္သံုးမႈ ပိုေစသည္။ ၎းတို႔မွ စြန္႔ထုပ္ေသာ အညစ္အေၾကးမွေပ်ာ့သည္။ တစ္ေကာင္ႏွင့္ တစ္ေကာင္ဆိတ္ျခင္းကို တိုးတက္ေစ သည္။
အစာထဲတြင္ထည့္ေကြ်းသင့္ေသာ အျခားပစၥည္းမ်ား
အစာထဲတြင္ ခ႐ု (Oyster shell) ကို ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ထည့္ေကြ်းသင့္သည္။ အထူးသျဖင့္ ဥၾကက္ မ်ား၏ အစာတြင္ ဥခြံထူေအာင္ႏွင့္ အရည္အေသြးေကာင္းေအာင္ ခ႐ုကို ထပ္မံထည့္ေကြ်းရမည္။ ၎တြင္ ကယ္လ္ဆီယမ္ (၃၈) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္သည္။  ထို႔ျပင္အစာထဲတြင္ ေက်ာက္ခဲေသး(Gret)ထည့္ေကြ်းသင့္သည္။ ၎မွာ ေန႔တိုင္းေကြ်းရန္ မဟုတ္ေပ။ ယင္းသို႔ေကြ်းျခင္းျဖင့္ အစာေၾကညက္မႈကို ပို၍ျဖစ္ေစသည္။ တြဲလြဲခ်အစာခြက္တစ္ခုတြင္ တစ္ပတ္မွာ ၾကက္ ၁၀ဝ ေကာင္အတြက္ (Grit)  ၁ ေပါင္ (၄၅၄ ဂရမ္) ေကြ်းႏိုင္သည္။
ေဒါက္တာျမျမေဌး

No comments:

Post a Comment